Jadłospis na listopad 2023

      

                                             JADŁOSPIS NA MIESIĄC LISTOPAD 2023r.

LP

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

02.11.23

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier),

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Dżem brzoskwiniowy 100% owoców 20g

Kakao 180ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, miód pszczeli 3g

Kotlet jajeczny, pieczony 100g (skład: jajka kurze, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda), jajka, mąka pszenna), wegeta natura, szczypiorek, sól niskosodowa 1,2g, cebula, olej rzepakowy)

Ziemniaki 200g

Warzywa z wody 120g (marchewka, brokuł, kalafior, masło z mleka krowiego)

Mięta z cytryną 250ml (mięta, sok z cytryny, cukier)

Ciastka zbożowe 50g (mąka pszenna pełnoziarnista, grys owsiany, pełne mleko w proszku, mąka jęczmienna)

Kisiel 150g (woda, mąka ziemniaczana, cukier)

2.

03.11.23

Bułka kukurydziana 80g ( mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, grys kukurydziany, pestki słonecznika, drożdże, sól)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Pasta z tuńczyka 40g (tuńczyk, jajka, majonez- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy), szczypiorek)

Marchewka 30g

Herbata owocowa 250ml (herbata czarna, maliny-susz, cukier)

Barszcz ukraiński na udkach z kurczaka z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, udka z kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, buraki, kapusta kiszona, kapusta biała, fasola czerwona, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka),

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 20g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika)

Banany 100g

Babeczki marchewkowe 80g (mąka pszenna, marchew, cukier, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki, soda, cynamon, jajka)

Mleko 150ml 2% krowie

3.

06.11.23

Paluch 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Ser żółty 20g gouda z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO, kultury bakterii mlekowych, sól, stabilizator, chlorek wapnia)

Kalarepa 30g

Melisa z pomarańczą  i cukrem 250ml

Zalewajka na białej kiełbasie  z ziemniakami 400ml (Skład: woda, kiełbasa wieprzowa ze wsi, ziemniaki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka, czosnek, pieprz ziołowy, majeranek, chrzan, barszcz biały (mąka pszenna pełnoziarnista, czosnek, ziele angielski, liść laurowy, woda)

Jajko 25g

Chleb pszenny 25g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Winogron 80g

Precle 30g (mąka pszenna)

Sok marchewkowy 100% 150ml

 

4.

07.11.23

Płatki owsiane 25g

Mleko 2% krowie 200ml

Rodzynki 15g

Gulasz strogonoff 150ml (Skład: woda, mięso wołowe, mąka ziemniaczana, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy, mąka pszenna , sól niskosodowa 2g, wegeta natura, cebula, pieczarki, groszek zielony, koncentrat pomidorowy 30%, natka pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie),

Kasza gryczana ciemna 100g

Sur z buraczków ćwikłowych 120g (buraki ćwikłowe, olej, pieprz, sok z cytryny)

Woda z cytryną i z pomarańczą 250ml

Wafle (mąka pszenna, olej, sól, żółtko jaja) z powidłami 100% owoców

Budyń 150ml (mleko krowie 2%, cukier, budyń (mąka ziemniaczana, cukier waniliowy)

5.

08.11.23

Bułka ziarnista 80g (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, zakwas żytni, drożdże)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Szynka konserwowa 25g

Rukola, pomidor 30g

Herbata 250ml (herbata, cukier)

Krem z dyni 450ml (skład: woda, udziec indyczy z/k, ziemniakami, dynia, marchew, pietruszka, seler naciowy, por, seler, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, curry, zabielany jogurtem naturalnym z mleka)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb żytni 20g (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, zakwas żytni, drożdże)

Śliwki 80g

Sałatka owocowa z jogurtem 100g (jabłka, banany, winogron, mandarynki, rodzynki, jogurt naturalny (z mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych)

Wafle ryżowe 12g (ryż 100% (brązowy, biały)

6.

09.11.23

Makaron 70g (mąka pszenna durum)

Mleko 2% 200ml

Ananasy 60g

Kotlet rybny, smażony 100g (Skład: ryba dorsz, jajka, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, cebula, olej rzepakowy)

Panierka (mąka kukurydziana)

Ziemniaki 200g

Sur z kiszonej kapusty 130g(kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej rzepakowy)

Kompot z wiśni 250ml (wiśnie mrożone, cukier)

Kasza manna 20g (pszenica)

Mleko 2% 180ml

Jabłka 60g

7.

10.11.23

Gryzka 40g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Twarożek na słodko 30g (ser chudy z mleka krowiego, cukier, śmietana z mleka krowiego)

Kawa inka 200ml (jęczmień, żyto, cykoria)

Gruszki 60g

Zacierkowa 450ml (Skład: woda, udkach z kurczaka z/k, zacierki (mąka pszenna, woda, przyprawa kurkuma, jajka), włoszczyzna mrożona, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 20g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika)

Jabłka 100g

Babka piaskowa 40g (Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, woda)

Mleko 2% 150ml

Mandarynka 50g

8.

13.11.23

Chałka 40g (Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Dżem truskawkowy 100% owoców 25g

Kakao 180ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, miód)

Pieczarkowa na łopatce wieprzowej z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka)

Chleb pszenny  30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Arbuz 100g

Jajecznica 60g (jajka kurze, masło 82% z mleka krowiego, szczypiorek)

Chleb pszenny 40g (mąka pszenna, woda, drożdże)

9.

14.11.23

Płatki kukurydziane 25g (grys kukurydziany)

Mleko 2%  200ml

Śliwki 50g

Wątróbka drobiowa w sosie 150g (Skład: woda, wątróbka drobiowa, cebula, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, olej rzepakowy, majeranek, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy)

Kasza jęczmienna 120g

Surówka colesław 130g (kapusta biała, marchew, jabłko, olej rzepakowy, majonez- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy)

Herbata owocowa 250ml (herbata czarna, maliny, cukier)

Ciasto francuskie (mąka pszenna, masło 82% z mleka krowiego) z brzoskwiniami 60g

Mleko 2% krowie 150ml

10.

15.11.23

Rogal z makiem 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier, mak)

Masło 2% z mleka 5g

Sałata, ogórek 30g

Kiełbasa szynkowa 20g

Kawa zbożowa 250ml (żyto, cykoria, cukier)

Fasolowa na łopatce wieprzowej 450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, fasola biała „Jaś”, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, natka pietruszki, czosnek, koncentrat pomidorowy 30%, mąka żytnia, oregano, sól niskosodowa 1,2g, pieprz ziołowy, wegeta natura, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 20g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika)

Winogron 80g

Naleśniki z serem 150g ( mąka pszenna, mleko krowie, woda, jajka, olej, ser chudy (mleko, kultury bakterii mlekowych), cukier, śmietana z mleka)

Woda 150ml

11.

16.11.23

Kasza manna 20g (pszenica)

Mleko 2% 200ml

Gruszki 70g

Pierś panierowana 100g ( filet z piersi kurczaka, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda), płatki kukurydziane, jajka, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, papryka słodka, wegeta natura, czosnek, mąka pszenna)

Kasza bulgur 120g (pszenica durum)

Sur z sałaty lodowe 120g ( sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypiorek, jogurt naturalny z mleka krowiego, bazylia)

Lemoniada 250ml (mięta, cytryna, jabłka, cukier)

Galaretki owocowe 130g

Flipsy kukurydziane (grys kukurydziany)

Pomarańcze 60g

12.

17.11.23

Płatki miodowe 20g (mąka owsiana pełnoziarnista, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka jęczmienna, miód)

Mleko 2% krowie 200ml

Jabłka 70g

Ryba pieczona 90g (skład: ryba miruna, masło 82% z mleka krowiego, bazylia, czosnek, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura)

Ziemniaki 200g

Marchewka  z groszkiem zasmażana 120g  (marchewka mrożona, groszek mrożony, masło 82% z mleka krowiego, mąka żytnia)

Woda z cytryną i pomarańczą  250ml

Jogurt 100g (mleko pasteryzowane, cukier, naturalny aromat waniliowy, żywe kultury bakterii jogurtowych)

13.

20.11.23

Bułka maślana 40g (mąka pszenna, jajka, masło 80% z mleka, drożdże, cukier, sól, woda)

Serek waniliowy 35g (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, ekstrakt waniliowy)

Melisa 250ml (melisa, cukier)

Pomarańcze 80g

Krupnik z kaszą na szynce wieprzowej b/k z ziemniakami i warzywami  450ml (Skład: woda, szynka wieprzowa b/k, kasza jęczmienna, kasza jaglana, marchew, pietruszka, seler, seler naciowy, por, koperek, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb żytni 20g (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, zakwas żytni, drożdże)

Jabłka 100g

Ciastka przez maszynkę 60g (mąka pszenna, jajka, masło 82% z mleka krowiego, śmietana z mleka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, smalec)

Mleko krowie 2%150ml

14.

21.11.23

Ryż na mleku 220ml (mleko krowie 2%, ryż)

Paluch  25g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 2g

Makaron pełnoziarnisty 120g ((mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna, pszenna orkiszowa, żytnia, produkt może zawierać soje )

Sos mięsno-warzywnym duszony 200g (skład: woda, mięso wieprzowe b/k, marchew, pietruszka, seler, seler naciowy, por, cebula, natka pietruszki, czosnek, sól niskosodowa 1,2g, papryka słodka, bazylia suszona, koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, pieprz, wegeta natura, olej rzepakowy)

Papryka do chrupania 30g

Kompot z mieszanki owocowej 250ml (mieszanka owocowa mrożona, cukier)

Zapiekanki z serem 45g (paluch (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier), ser żółty gouda z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia), masło 82% z mleka krowiego)

Pomidor 20g

15.

22.11.23

Bułka graham 80g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Polędwica sopocka 25g

Pomidorki koktajlowe 25g

Herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cukier, sok z cytryny)

Szpinakowa na udkach z kurczaka 450ml (skład: woda, udka z kurczaka z/k, szpinak mrożony, marchewka, pietruszka, seler, por, seler naciowy , sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka)

Chleb pszenny  30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Jajko 25g

Ananasy 80g

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Miód pszczeli 5g

Mleko krowie 2%150ml

 

16.

23.11.23

Jogurt 100g (mleko pasteryzowane, cukier, naturalny aromat waniliowy, żywe kultury bakterii jogurtowych)

Ciasto drożdżowe 40g (Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda

Arbuz 60g

Ryba (smażona) panierowana w mące kukurydzianej 100g (Skład: ryba miruna, mąka kukurydziana, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, curry, olej rzepakowy)

Warzywami duszonymi po grecku (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, olej, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy 30%)

Ryż 120g

Mięta z cytryną 250ml (mięta, sok z cytryny, cukier)

Zacierki (mąka pszenna, woda, przyprawa kurkuma, jajka) na mleku 2%  200ml

Winogron 50g

17.

24.11.23

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Jajko 50g

Rzodkiewka, szczypiorek, sałata 20g

Herbata owocowa 250ml (herbata, cukier, maliny-susz)

Leniwe z bułką tartą na słodko 220g (wyrób garmażeryjny, gotowany: ser twarogowy (białko mleka), ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, cukier, olej, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, masło 82% z mleka krowiego)

Marchewka do chrupania 30g

Herbata z cytryną 250ml (herbata czarna, cukier, sok z cytryny)

Maślanka 150ml (mleko, białka mleka, zakwas czystych kultur maślarskich

Ciasto makowe 50g (mąka pszenna, jajka, mak, mleko krowie, margaryna 80%, drożdże, cukier)

 

18.

27.11.23

Chałka 40g (Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Powidła śliwkowe 100% owoców 20g

Kakao 180ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier)

Pomidorowa na łopatce wieprzowej b/k z warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka, koncentrat pomidorowy 30%, liść laurowy, ziele angielskie)

Makaron 80g (mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna)

Pomarańcze 80g

Pizza z serem i pieczarkami 100g (mąka pszenna, drożdże, mleko, olej, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, pieczarki, ser żółty gouda z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia)

Ketchup

19.

28.11.23

Zacierki (mąka pszenna, woda, przyprawa kurkuma, jajka) na mleku 2%  220ml

Winogron 60g

Potrawka z kurczaka 200ml (Skład: woda, pierś z kurczaka, cebula, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, curry, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, oregano, zioła prowansalskie, śmietana z mleka krowiego)

Kasza kuskus 120g (pszenica durum)

Ogórek kiszony 80g

Kompot z wiśni 250ml (wiśnie mrożone, cukier)

Ciasto drożdżowe 40g (mąka pszenna, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda, sól)

Serek waniliowym 30g (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, ekstrakt wanilia)

20.

29.11.23

Bułka kukurydziana 80g ( mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, grys kukurydziany, pestki słonecznika, drożdże, sól)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Serek śmietankowy 30g (ser twarogowy z mleka, odtłuszczone mleko w proszku)

Ogórek 30g

Mięta 250ml (mięta suszona, cukier)

Barszcz biały na kiełbasie wieprzowej 400ml (Skład: woda, kiełbasa wieprzowa krucha, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka, czosnek, pieprz ziołowy, majeranek, chrzan, barszcz biały (mąka pszenna pełnoziarnista, czosnek, ziele angielski, liść laurowy, woda)

Chleb pszenny  30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia

Jajko 50g

Mandarynki 70g

Sałatka jarzynowa 100g (marchew, pietruszka, seler, por, szczypiorek, jajka, jabłka, ogórek kiszony, groszek zielony, majonez Kielecki- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy, musztarda (gorczyca)

Gryzka 40g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

21.

30.11.23

Muslli 25g (płatki owsiane pełnoziarniste, rodzynki, migdały)

Mleko 2% krowie 200ml

Jabłka 70g

Gołąbki po kaszubsku gotowane w sosie pomidorowym 200g (Skład: mięso wieprzowe b/k, ryż biały, cebula, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, seler, kasza manna (pszenica), jajka, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy 30%, zabielany śmietaną z mleka, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie)

Kasza gryczana jasna 120g

Surówka z pekinki 130g (kapusta pekińska, marchew, jabłka, sok z cytryny, czosnek, olej rzepakowy)

Kompot z truskawek 200ml (truskawki mrożone, cukier)

Makaron 120g (mąka pszenna durum)

Mus truskawkowy 50g (truskawki, cukier)

W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 październik 2011r . Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem trzcinowym lub miodem naturalnym (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia i surówek  używany jest lej rzepakowy i słonecznikowy. 


01.11.2023