Jadłospis

      





Jadłospis na m-c  czerwiec 2025 r.

1

02.06.25

Gryzka 40g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Serek śmietankowy  20g (ser twarogowy z mleka, odtłuszczone mleko w proszku)

papryka 20g

Kawa inka 150 ml na mleku (jęczmień, żyto)

mleko krowie 2%, cukier 5 g

 

Kapuściana na  kiełbasie kruchej i łopatce wieprzowej 450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa,  kiełbasa krucha ( skład: skład ; mięso wieprzowe, przyprawy; czosnek, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, sacharoza, glukoza hydrolizat białka sojowego, hydrolizat rzepakowy, wzmacniacze smaku, ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancje konserwujące ) kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, koperek świeży, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną  12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny 45g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb żytni 5g (mąka pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże)

Banany 90g

Mleko krowie 2 % 150ml

Wafle kukurydziane 12g    (kukurydza)

Jabłka 60 g

2

03.06.25

Muslli 30g (płatki owsiane pełnoziarniste, rodzynki, migdały)

Mleko krowie 2 % 200ml

 

Banany  60g

Makaron pełnoziarnisty 120g ((mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna orkiszowa, durum, produkt może zawierać soje )

Sos mięsno-warzywny duszony 200g (skład: woda, mięso wieprzowe, i wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki, czosnek, sól niskosodowa 1,2g, papryka słodka, bazylia suszona, koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, pieprz, wegeta natura, olej słonecznikowy)

Sok wieloowocowy100% owoców 200ml

Marchewka 50g

Chałka 40g (mąka pszenna, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda, sól),

Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne 10%,cukier 3 g

Gruszki 60g

3

04.05.25

Rogal z makiem 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier, mak)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Polędwica sopocka 20g

Sałata, pomidor 20g

Kawa zbożowa na mleku 150ml (żyto, cykoria, cukier 5 g, mleko krowie 2%)

 

Botwinowa na  udźcu  indyczym z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, udziec indyczy ,ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, botwina, ,sok z cytryny, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny 45g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 5g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika)

Arbuz 100 g

Płatki ryżowe  20 g

Mleko krowie 2% 180 ml

Banany 60g

4

05.06.25

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g Powidła śliwkowe 100% owoców 20g

Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier 3g)

Gruszki 60 g

Pierogi z mięsem (wyrób garmażeryjny) z cebulką duszoną 220g (skład: mięso wieprzowe 400%, mięso z indyka 5%, mąka pszenna (gluten), cebula, bułka czerstwa (gluten), woda, olej rzepakowy, kapusta kwaszona, marchew, pietruszka, seler, jaja, sól, pieprz, nie zawierają konserwantów)

Surówka z marchewki 120g (marchewka, jabłka, por ,żurawina , majonez skład: (olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy)

Herbata z cytryną 250ml (herbata , sok z cytryny, cukier 5g)

Ciastka zbożowe 30g (mąka pszenna pełnoziarnista, grys owsiany, pełne mleko w proszku, mąka jęczmienna)

Mleko krowie 2 % 150 ml

 

Jabłka 60g

5

06.06.25

Płatki czekoladowe 30g (mąka owsiana pełnoziarnista, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka jęczmienna, kakao )

Mleko krowie 2% 200ml

Arbuz 60g

 

 

Ryba panierowana  (smażona) 120g (Skład: filet z miruny, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, olej rzepakowy, jajka, płatki kukurydziane (grys kukurydziany)

Ziemniaki 200g

Sur z młodej kapusty 100 g ( kapusta biała, papryka świeża, marchew, jabłko , por cebula czerwona, oliwa z oliwek, sól ,pieprz, cytryna)

Kompot z truskawek 200ml (truskawki mrożone ,cukier 5g )

Budyń 150ml (mleko krowie 2%, cukier 2g, budyń (mąka ziemniaczana, cukier waniliowy)

Flipsy kukurydziane 10 g (grys kukurydziany 100%)

Banany 60g


 W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 październik 2011r . Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem   (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia używany jest olej rzepakowy i masło klarowane, do surówek  olej słonecznikowy i oliwa  z oliwek.

                                        podpis Dyrektora                                                                                                                                       podpis Intendenta


13.11.2024