![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
Jadłospis na m-c
czerwiec 2025 r.
1 |
02.06.25 |
Gryzka
40g (mąka pszenna,
margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier) Masło
82% z mleka krowiego 5g Serek
śmietankowy 20g (ser twarogowy z mleka, odtłuszczone mleko w proszku) papryka
20g Kawa
inka 150 ml na mleku (jęczmień, żyto) mleko krowie 2%, cukier 5 g
|
Kapuściana
na kiełbasie kruchej i łopatce
wieprzowej 450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa, kiełbasa krucha ( skład: skład ; mięso
wieprzowe, przyprawy; czosnek, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, sacharoza,
glukoza hydrolizat białka sojowego, hydrolizat rzepakowy, wzmacniacze smaku,
ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancje konserwujące ) kapusta biała,
marchew, seler, pietruszka, por, koperek świeży, sól
niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka
żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną
12% z mleka krowiego) Chleb
pszenny 45g (mąka
pszenna, woda, drożdże) Chleb
żytni 5g (mąka
pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże) Banany
90g |
Mleko krowie 2 % 150ml Wafle
kukurydziane 12g (kukurydza) Jabłka
60 g |
2 |
03.06.25 |
Muslli
30g (płatki
owsiane pełnoziarniste, rodzynki, migdały) Mleko krowie 2 % 200ml
Banany 60g |
Makaron
pełnoziarnisty 120g ((mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna orkiszowa, durum, produkt
może zawierać soje ) Sos
mięsno-warzywny duszony 200g (skład: woda, mięso
wieprzowe, i wołowe, marchew, pietruszka,
seler, por, cebula, natka
pietruszki, czosnek, sól niskosodowa 1,2g, papryka słodka, bazylia suszona,
koncentrat pomidorowy 30%, mąka ziemniaczana, pieprz, wegeta natura, olej słonecznikowy) Sok
wieloowocowy100% owoców 200ml Marchewka
50g |
Chałka 40g
(mąka pszenna, jajka,
margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda, sól), Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne
10%,cukier 3 g Gruszki
60g |
3 |
04.05.25 |
Rogal
z makiem 50g
(mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier, mak) Masło
82% z mleka krowiego 5g Polędwica
sopocka 20g Sałata,
pomidor 20g Kawa
zbożowa na mleku 150ml (żyto,
cykoria, cukier 5 g, mleko
krowie 2%)
|
Botwinowa
na udźcu indyczym z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład:
woda, udziec indyczy ,ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy,
botwina, ,sok z cytryny, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść
laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia,
zabielana śmietaną 12% z mleka
krowiego) Chleb
pszenny 45g (mąka
pszenna, woda, drożdże) Chleb
słonecznikowy 5g ( mąka
pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika) Arbuz
100 g |
Płatki
ryżowe 20 g Mleko krowie 2% 180
ml |
4 |
05.06.25 |
Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier) Masło
82% z mleka krowiego 5g Powidła śliwkowe 100% owoców 20g Kakao
150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier 3g) Gruszki
60 g |
Pierogi
z mięsem (wyrób garmażeryjny) z cebulką duszoną 220g
(skład: mięso wieprzowe 400%, mięso z indyka 5%, mąka pszenna (gluten), cebula, bułka czerstwa (gluten), woda, olej rzepakowy, kapusta kwaszona, marchew, pietruszka, seler, jaja, sól, pieprz, nie zawierają konserwantów) Surówka
z marchewki 120g
(marchewka, jabłka, por ,żurawina , majonez skład: (olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca,
błonnik owsiany, cukier, sól,
regulator kwasowości, kwas mlekowy) Herbata
z cytryną 250ml (herbata , sok z cytryny, cukier 5g) |
Ciastka
zbożowe 30g (mąka pszenna pełnoziarnista, grys owsiany, pełne mleko w proszku, mąka jęczmienna) Mleko krowie 2 % 150 ml
Jabłka
60g |
5 |
06.06.25 |
Płatki
czekoladowe 30g
(mąka owsiana pełnoziarnista, mąka
pszenna pełnoziarnista, mąka jęczmienna, kakao ) Mleko krowie 2% 200ml Arbuz
60g
|
Ryba
panierowana (smażona) 120g (Skład: filet z miruny, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz,
wegeta natura, papryka słodka, olej rzepakowy,
jajka, płatki kukurydziane (grys
kukurydziany) Ziemniaki
200g Sur
z młodej kapusty 100 g ( kapusta biała, papryka świeża,
marchew, jabłko , por cebula czerwona, oliwa z oliwek, sól ,pieprz, cytryna) Kompot
z truskawek 200ml (truskawki mrożone ,cukier 5g ) |
Budyń
150ml (mleko krowie
2%, cukier 2g, budyń (mąka
ziemniaczana, cukier waniliowy) Flipsy
kukurydziane 10 g (grys kukurydziany 100%) Banany
60g |
W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 październik 2011r . Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia używany jest olej rzepakowy i masło klarowane, do surówek olej słonecznikowy i oliwa z oliwek.
podpis Dyrektora podpis Intendenta