Jadłospis

      


Jadłospis na m-c marzec2025r.

1

03.03.25

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Ser żółty 20g gouda z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO, kultury bakterii mlekowych, sól, stabilizator, chlorek wapnia)

Pomidor  25g

Herbata  250ml (herbata czarna , cukier3g)

Grochówka na kiełbasie kruchej i łopatce wieprzowej b/k 450 ml

z ziemniakami i warzywami  (Skład: woda, kiełbasa krucha, ( skład ; mięso wieprzowe, ,przyprawy; czosnek, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, sacharoza, glukoza hydrolizat białka sojowego, hydrolizat rzepakowy, wzmacniacze smaku, ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancje konserwujące) , łopatka wieprzowa b/k, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, groch łupany, soczewica czerwona , seler naciowy natka pietruszki, majeranek, pieprz ziołowy, czosnek, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

 Chleb słonecznikowy 20g (mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarnasłonecznika)

Jabłka100g

Budyń 150ml (mleko krowie 2%, cukier 2g, budyń (mąka ziemniaczana, cukier waniliowy)

Flipsy kukurydziane 10 g (grys kukurydziany 100%)

Banany 60g

2

04.03.25

Płatki owsiane 30g

Mleko 2% krowie 200ml

Paluch 25g  (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier),

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Jabłka 80g

Indyk w sosie słodko-kwaśnym 220g (skład: woda, pierś z indyka, papryka, ananas, mąka ziemniaczana, koncentrat pomidorowy 30%, natka pietruszki, mąka żytnia, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, cebula, czosnek, masło klarowane)

Kasza bulgur 100g (mąka pszenna durum)

Surówka z kapusty  pekinki 120g (pekinka, papryka, kukurydza (kukurydza, woda, sól), szczypiorek, rzodkiewka, majonez, jogurt naturalny z mleka krowiego),

Mięta z cytryną 250ml (mięta, cukier 5g , sok z cytryny)

Bułka zwykła 25g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 3g

Miód pszczeli 3g

Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne 10%,cukier 3 g

3

05.03.25

Chleb pszenny 30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 20g (mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarnasłonecznika)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Pasta z tuńczyka 40g (tuńczyk, serek  Almette, pomidory suszone,szczypiorek) ,

Ogórek kiszony 20g

Herbata owocowa  200ml (herbata czarna ,malina) cukier 5g

Makaron  z serem 250g (mąka makaronowa, : pszenna, pszenna orkiszowa, żytnia, produkt może zawierać soje, twaróg chudy (mleko, kultury bakterii mlekowych),masło 82% z mleka krowiego, cukier 5g )

Mus truskawkowy

Sok marchewkowy 100% 200ml

Maślanka 150ml (mleko, białka mleka, zakwas czystych kultur maślarskich)

Bułka maślana 40g (mąka pszenna, jajka, masło 80% z mleka, drożdże, cukier, sól, woda)

Jabłka 80g

4

06.03.25

Chleb pszenny  30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb razowy 20g (mąka razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, kwas żytni, sól, drożdże, woda)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Polędwica  sopocka 25g

Sałata, ogórek  25g

Mięta z cytryną 250ml (mięta, cukier 3g, sok z cytryny)

Brokułowa na udkach z kurczaka  z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, udka z kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, brokuł mrożony, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Winogron 80g

Ciastka przez maszynkę 60g (mąka pszenna, jajka, masło 82% z mleka krowiego, śmietana12%  z mleka, cukier 2g, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, smalec)

Mleko krowie 2% 150ml

5

07.03.25

Płatki kukurydziane 30g (grys kukurydziany)

Mleko krowie 2%  200ml

Gruszki 80g

Ryba panierowana 120g (Skład: filet z miruny, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, olej rzepakowy, jajka, płatki kukurydziane (grys kukurydziany)

Sur z kiszonej kapusty 130g(kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej słonecznikowy

Ziemniaki 200g

Melisa z pomarańczą 250ml (melisa, cukier 5g)

Chałka40g (mąka pszenna, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda, sól),

Serek waniliowy 20g (mleko krowie, żywe kultury bakterii jogurtowych, ekstrakt waniliowy)

 

 

6

10.03.25

Gryzka 40g(mąka pszenna, woda, margaryna 80%, drożdże, sól, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Twarożek na słodko 30g (ser chudy z mleka krowiego, cukier 3g, śmietana 12% z mleka krowiego)

Kawa inka 200ml (jęczmień, żyto, cykoria), cukier 5g

Mandarynki  70g

 

Pomidorowa na łopatce wieprzowej z makaronem i warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, makaron, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego, koncentrat pomidorowy 30%)

Jabłka 100g

Zapiekanki z serem 70g (paluch (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier), ser żółty gouda z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator, chlorek wapnia), masło 82% z mleka krowiego)

Pomidor 20g

7

11.03.25

Płatki miodowe 20g (mąka owsiana pełnoziarnista, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka jęczmienna, miód)

Mleko krowie 2%  200ml

Gryzka 20g(mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 2g

 

 

 

Kotlet drobiowy pieczony 120 g (skład: pierś z kurczaka, jajka, pieczarki, ser żółty gouda  z mleka (wyprodukowane bez stosowania GMO), sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia), cebula, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, oregano suszone, olej bułka tarta)

Ziemniaki 200g

Marchewka zasmażana 130g ( skład: marchewka mrożona, sól, masło, mąka pszenna, koperek)

Lemoniada 250ml ( pomarańcze  ,cytryna , cukier 5g)

Babka piaskowa 40g(Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku , cukier,

 woda ) 

Mleko krowie 2% 150ml

 

 

8

12.03.25

Rogal z makiem 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier, mak)

Masło 2% z mleka 5g

Sałata, ogórek 30g

Kiełbasa szynkowa 30g

Herbata z cytryną 250ml(herbata czarna, cukier 3g, sok z cytryny)

Kapuściana na kiełbasie wieprzowej i łopatce wieprzowej b/k450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, kiełbasa krucha, (Skład: woda, kiełbasa krucha, ( skład ; mięso wieprzowe, przyprawy; czosnek, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, sacharoza, glukoza hydrolizat białka sojowego, hydrolizat rzepakowy, wzmacniacze smaku, ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancje konserwujące)  kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, koperek, mąka żytnia,sól niskosodowa 1,2g, pieprz ziołowy, wegeta natura, majeranek, zioła prowansalskie, śmietana 12% z mleka krowiego.

Winogron 80g

Kasza manna 20g

Mleko  krowie 2% 200ml

Banany 60g

 

 

9

13.03.25

Makaron 70g (mąka pszenna durum)

Mleko krowie 2% 200ml

Paluch 20g  (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier),

Masło 82% z mleka krowiego 2g

Jabłka 60g

Gulasz strogonoff 150ml (Skład: woda, udziec wołowy, mąka ziemniaczana, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy, sól niskosodowa 2g, wegeta natura, cebula, pieczarki, groszek zielony, koncentrat pomidorowy 30%, natka pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy), Kasza gryczana 120g

Sur z buraczków ćwikłowych 120g  (buraki ćwikłowe,  sól, olej, pieprz, sok  z cytryny) 

Kompot wiśniowy 250ml (wiśnie, cukier 5g)

Wafle (mąka pszenna, olej, sól, żółtko jaja) z powidłami 100% owoców

Maślanka 150ml (mleko, białka mleka, zakwas czystych kultur maślarskich)

10

14.03.25

Płatki czekoladowe 30g (mąka pszenna pełnoziarnista, czekolada ,cukier, kakao naturalne)

Mleko 2% krowie 200ml

Gruszka  60g

 

 

Kotlet rybny, smażony 100g (Skład: ryba dorsz, jajka, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, cebula, olej rzepakowy, )

Sur z selera 100g ( skład: seler ,marchew ,por ,jabłka, jogurt naturalny z mleka krowiego, natka pietruszki , majonez Kielecki- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy)

Ziemniaki 220g

Sok jabłkowy 200ml

Jogurt 100g (mleko pasteryzowane, cukier, naturalny aromat waniliowy, żywe kultury bakterii jogurtowych)

Sezamki  27gskład;         ( ziarno sezam, cukier)

 

 

11

17.03.25

Paluch 50g  (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier),

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Powidła śliwkowe 100% owoców 20g

Kakao 200ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier 3g)

Neapolitańska z makaronem na łopatce wieprzowej 450 mlskład: (  łopatka wieprzowa b/k, marchew, pietruszka , seler, por, seler naciowy, natka pietruszki,  zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego, ser żółty, mąka żytnia pełnoziarnista , sól, pieprz, wegeta,)

Makaron 120g ( mąka pszenna durum)

Pomarańcza 100g

Oponki serowe 80g (mąka pszenna, ser chudy z mleka, cukier trzcinowy, masło 82% z mleka krowiego, jajka, olej rzepakowy, soda)

Herbata owocowa 200ml (herbata czarna, maliny suszone, cukier 3g

12

18.03.25

Muslli 25g (płatki owsiane pełnoziarniste, rodzynki, migdały)

Mleko 2% krowie 200ml

Bułka zwykła 25g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Mandarynki 80g

 

Kotlet mielony, pieczony 100g (Skład: łopatka wieprzowa b/k, wołowina b/k,  bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, cebula, jajka, olej rzepakowy)

Ziemniaki  200g

Buraczki zasmażane 120g  (buraki ćwikłowe,  sól, olej, pieprz,     sok z cytryny, masło ) 

Kompot z truskawek 250 ml ( truskawki mrożone ,cukier 5g)

 

Ciasto serowe 40g (mąka pszenna, jajka, masło 80% z mleka, drożdże, cukier, sól, woda, twaróg z mleka krowiego)

Mleko  krowie 2% 150ml

 

13

19.03.25

Chleb pszenny 30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Jajko 50g

Rzodkiewka, szczypiorek, sałata 20g

Herbata owocowa 250ml (herbata, cukier 3g, maliny-susz)

Jarzynowa  na udźcu indyczym 450ml (skład: woda, udziec indyczy mieszanka, warzywna mrożona (brokuł, kalafior, fasola szparagowa, marchew, pietruszka, seler, brukselka), natka pietruszki, ziemniaki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąkażytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12%  z mleka krowiego)

Chleb pszenny  30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 25g (mąkapszenna, żytnia, woda, zakwasżytni drożdże),

Banany 100g

Makaron 120g (mąka pszenna durum)

Mus truskawkowy 50g (truskawki, cukier 3g)

 

 

14

20.03.25

Bułka ziarnista 70g (mąkażytnia, mąka pszenna, woda, zakwasżytni, drożdże)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Filet drobiowy 25g

Pomidor, kiełki 20g

Herbata z cytryną 250ml(herbata czarna, cukier 3g, sok z cytryny)

Leniwe z bułką tartą na słodko 220g (wyrób garmażeryjny, gotowany: ser twarogowy (białko mleka), ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja, cukier, olej, sól), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1g, masło 82% z mleka krowiego, cukier 5g

Kompot z mieszanki owocowej 250ml (mieszanka kompotowa, cukier 5g)

Sałatka jarzynowa 100g (marchew, pietruszka, seler, por, szczypiorek, jajka, jabłka, ogórek kiszony, groszek zielony, majonez Kielecki- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy), musztarda (gorczyca)

Chleb słonecznikowy 40g (mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarnasłonecznika)

15

21.03.25

Maślanka 150ml (mleko, białka mleka, zakwas czystych kultur maślarskich)

Bułka maślana 40g (mąka pszenna, jajka, masło 80% z mleka, drożdże, cukier, sól, woda)

Jabłka 80g

Ryba (smażona) panierowana w mące kukurydzianej 100g (Skład: ryba miruna, mąka kukurydziana, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka,  czosnek mielony, curry, olej)

Warzywa duszone (warzywa mrożone i świeże)

marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kukurydza, brokuł, kalafior, masło klarowane

Kasza  jęczmienna 120g

Kompot z wiśni 250ml ( wiśnie mrożone ,cukier 5g)

Ciastka zbożowe 50g (mąka pszenna pełnoziarnista, grys owsiany, pełne mleko w proszku, mąka jęczmienna)

Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier 3g)

 

16

24.03.25

Kasza manna 20g

Mleko krowie 2% 200ml

Chałka40g (mąka pszenna, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda, sól),

Masło 82% z mleka krowiego 2g

Żurawina  20g

Zalewajka na kiełbasie kruchej i łopatce wieprzowej z ziemniakami 400ml (Skład: woda łopatka wieprzowa b/k, kiełbasa wieprzowa  (skład ; mięso wieprzowe, przyprawy; czosnek, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, sacharoza, glukoza hydrolizat białka sojowego, hydrolizat rzepakowy, wzmacniacze smaku, ekstrakt drożdżowy, aromaty, substancje konserwujące), ziemniaki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka, czosnek, pieprz ziołowy, majeranek, chrzan, barszcz biały (mąka pszenna pełnoziarnista, czosnek, ziele angielski, liść laurowy, woda)

Jajko 25g

Chleb pszenny25g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb razowy 20g (mąka razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, kwas żytni, sól, drożdże, woda)

Banany 100g

 

Gryzka 20g(mąka pszenna, woda, margaryna 80%, drożdże, sól, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 2g

Dżem truskawkowy 100% owoców 20g

Mleko  krowie 2% 150ml

 

17

25.03.25

Zacierki 20g (mąka pszenna, woda, przyprawa kurkuma, jajka) na

Mleko krowie 2%  200ml

Paluch 20g  (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier),

Masło 82% z mleka krowiego 2g

 Winogron 80g

Gołąbki po kaszubsku gotowane w sosie pomidorowym 200g (Skład: mięso wieprzowe b/k, ryż biały, cebula, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, seler, kasza manna (pszenica), jajka, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy 30%, zabielany śmietaną 12% z mleka, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie)

Kasza gryczana jasna 120g

Surówka  colesław 130g (kapusta biała, marchew, jabłko, olej rzepakowy, majonez- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy)

Sok  wieloowocowy 100% 200 ml

Galaretki owocowe 130g

Biszkopty 10g

(skład ;mąka pszenna, masa jajowa)

18

 

26.03.25

Chleb pszenny  30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Szynka konserwowa 25g

Rukola, pomidor 25g

Herbata 250ml (herbata, cukier 3g)

Krupnik z kaszą  na  łopatce wieprzowej b/k  z ziemniakami i warzywami  450ml (Skład: woda, łopatka  wieprzowa b/k, kasza jęczmienna, kasza jaglana, marchew, pietruszka, seler, seler naciowy, por, koperek, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura),

Chleb pszenny 25g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb żytni 25g (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, zakwas żytni, drożdże)

Jogurt  100g

 

Ciasto francuskie (mąka pszenna, masło 82% z mleka krowiego) z brzoskwiniami 60g

Mleko  krowie 2% 150ml

19

27.03.25

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Miód pszczeli 5g

Mleko krowie 2% 200 ml

Banany 70g

Makaron z mięsem mielonym z indyka 300g  (Skład; makaron, mięso z indyka, brokuł mrożony, cebula,  ser żółty (wyprodukowane bez stosowania GMO, kultury bakterii mlekowych, sól, stabilizator, chlorek wapnia),sól ,pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, wegeta, masło, oregano, śmietana 12% z mleka krowiego, gałka muszkatołowa, czosnek)

Mięta z cytryną 250ml (mięta świeża, sok z cytryny, cukier 5g)

Ciasto drożdżowe 40g (Mąka pszenna, sól, jajka, margaryna 80%, mleko w proszku, cukier, drożdże, woda)

Kakao 150ml (mleko krowie 2%, kakao naturalne10%, cukier 3g)

 

 

20

28.03.25

Płatki kukurydziane 25g (grys kukurydziany)

Mleko krowie 2%  200ml

Bułka zwykła 25g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 3g

Pomarańcza 80 g

Pulpet rybny gotowany w sosie koperkowym 200g (Skład: ryba miruna  cebula, kasza manna (pszenica) bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda), jajka, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, mąka pszenna, koper, zabielany śmietaną  12/% z mleka krowiego, mąka ziemniaczana

Sur z ogórka kiszonego 120g (ogórki kiszone, marchewka, cebula, olej słonecznikowy, musztarda (gorczyca)

Ziemniaki 220g

Lemoniada 250ml ( pomarańcze  ,cytryna , cukier 5g)

Budyń 150ml (mleko krowie 2%, cukier 3g, budyń, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy)

Wafle ryżowe 10g (ryż)

Jabłka 60g

 

21

31.03.25

Bułka zwykła 50g (mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 5g

Twaróg 25g (ser chudy, śmietana 12% z mleka krowiego, rzodkiewka, szczypiorek)

Papryka 20 g

Mięta 250ml (mięta suszona, cukier3g)

Pieczarkowa na udźcu indyczym z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, udziec indyczy, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną z mleka)

Chleb pszenny  30g (mąkapszenna, woda, drożdże)

Chleb razowy 20g (mąka razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, kwas żytni, sól, drożdże, woda)

Banany 100g

 

Płatki ryżowe 20g

Mleko  krowie 2% 180ml

Gryzka 20g(mąka pszenna, margaryna 80%, drożdże, sól, woda, cukier)

Masło 82% z mleka krowiego 2g

 

W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 października 2011r . Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem  lub miodem naturalnym (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia i surówek  używany jest olej rzepakowy , słonecznikowy, masło klarowane i oliwa z oliwek.



13.11.2024